Teknoloji şirketlerinin finansal verileri ortaya çıkmaya devam ediyor. Gelirlerinde son iki çeyrektir düşüş olan Apple’ın ardından bir diğer teknoloji şirketi Twitter’da mali sonuçlarını açıkladı. İşte Twitter’ın mali durumu.
Global şirketler mali olarak yılı 4 parçaya bölüp, çeyrek dilimler halinde değerlendiriyor. Her 3 ayda bir açıklanan verilerden şirketin gidişini de görmek mümkün.
Mali verilerini açıklayan teknoloji şirketlerinden birisi de Twitter oldu. Twitter’ın durumu Apple’a oranla gösterdiği performansa bakılacak olursak daha iyi gözüküyor. Ancak Twitter’da gelirlerinin artışında bir yavaşlık olmasının yanı sıra şirket yine kar edemedi.
Şirketin gelirleri yine arttı artmasına ama 2013 yılından beridir en yavaş hızda gerçekleşen bir artış oldu.
Biraz rakamlara göz atalım
2015 Nisan haziran dönemi dikkate alındığında şirketin gelirleri 502 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılın aynı döneminde ise 100 milyon dolar gelir artışı sağlayarak 602 milyon dolar gelir elde etti.
Ancak Twitter’ın kar ettiğini söyleyemeyiz. 2015 yılı 2’inci çeyreğinde 137 milyon dolar zarar eden şirket bu yılın aynı döneminde 107 milyon dolar zarar etti.
Şirketin reklam gelirlerine göz attığımızda bir artış gözlemek mümkün. Şirket 2016 yılının 2’inci çeyreğinde 535 milyon dolar reklam geliri elde etti.
Reklam gelirlerinin büyük çoğunluğunu mobil reklam gösteriminden elde edildiğini söyleyebiliriz. Gösterilen reklamların yüzde 89’u mobil cihazlarda kalan yüzde 11’i ise diğer masa üzeri ve notebook gibi bilgisayarlarda gösterilen reklamlardan elde etti.
Mali tablonun iyi gelmemesi sadece Twitter’ın zarar etmesine değil, hisselerinin de düşmesine neden oldu. Finansal verilerin açıklanmasının ardından şirket hisseleri işlem gördüğü New York borsasında yüzde 11’i bulan değer kaybı da yaşadı.
Reklam gelirleriyle kullanıcıların dağılımı orantılı gözüküyor
Twitter’ın kullanıcı sayıları hakkında da bilgi verelim.
Şirketin kullanıcı sayısında son 3 ayda yüzde 3’lük bir artış gözüktü. Böylece Twitter, aktif kullanıcı sayısını 313 Milyon kişiye yükseltmiş oldu.
Kullanıcı sayıları ile reklam gelirlerinin elde edildiği platformların dağılım yüzdesi de oldukça benzerlik gösteriyor. Reklam gelirlerinin yüzde 89’unun mobil cihazlarda gösteriminden elde ederken mobil kullanıcı oranı da yüzde 82 olarak kayda geçti.