Sosyal medya şirketleri ve arama motorları sahibi Facebook ve Google gibi şirketlerin özellikle reklam endüstrisinden ciddi pay almaları nedeniyle başta gazeteler olmak üzere basılı yayın yapan medya kuruluşlarının reklam gelirlerinde ciddi düşüşler meydana geldi. İngiliz gazeteleri ise bu işten kurtulmak için bir araya geldiler.
İnternet haber siteleri ve gazetelerin en önemli gelir kaynakları reklamlar. Bunun haricinde çok az yerden gelir elde edebilen basılı yayın yapan gazete ve dergi kuruluşların gelirlerinde ciddi düşüş meydana geldi.
Bunun en önemli sebebi reklamların artık daha çok Facebook ve Google gibi şirketler üzerinden veriliyor olması. Reklam verenler hem hedef kitlelerine daha hızlı ulaşabiliyor hem de daha çok kişiye ulaşma imkanına sahip.
Fakat bu durum karşısında İngiliz gazeteleri de bir araya gelerek bir reklam havuzu oluşturup daha etkili olmaya çalışıyorlar.
Project Juno da hangi gazeteler yer alıyor?
Bu oluşumun bir de adı var Project Juno. İngilizce Journalist yani gazeteci kelimesini kısaltarak oluşturdukları proje içerisinde The Sun, The Guardian, The Daily Mail ve The Times gazeteleri yer alıyor.
Projeye yani Juno’ya ise Steve Booth başkanlık ediyor. Kendisi aynı zamanda MC&C adlı bir medya ajansının da başkanı. Booth’a göre zaten sektör içerisinde çok ciddi bir rekabet bulunuyor. Fakat asıl sorun sektör içerisindeki rekabetten ziyada internet devlerinin durumu.
Steve Boot’a göre The Guardian’ın son bir yıl içerisindeki reklam gelirleri yüzde 2,3 oranında düştü. Bu düşüş rakiplere gitmedi. Aksine kendilerine tehdit olarak görülen internet/teknoloji devi şirketlere gitti. Eğer önlem alınmazsa bu paydan daha fazlası da gidecek.
Project Juno nasıl bir rol oynayacak?
Booth’un iddiasına göre bu birliktelik reklam gelirlerini artırmanın yollarını arayacak. Doğru tespitlerle önce Pazar yüzdelerini artırmaya çalışacak olan birliktelik ardından birim başına elde edilen geliri de artırmaya çalışacak.
Bu birliktelik bu konuda ne kadar başarılı olur derseniz, oda bu konuda başarılı olmanın sırrı, kullanıcıların alışkanlıklarını iyi anlamaktan geçiyor. Açıkçası buradan bakıldığında durum o kadar parlak gözükmüyor. Çünkü kullanıcıların alışkanlıklarını takip etmek bir yana bu projenin kendilerine rakip olarak gördükleri rakipleri bizzat kullanıcıların alışkanlıklarını belirleyen firmalar.