Yenilenen lastik etiketlendirme işlemi; 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ile aynı zamanda yürürlüğe girecek.
LASİD, “Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği” tarafından yapılan açıklamaya göre, lastik etiketlendirme işlemi yenileniyor ve kategoriler daha sade hale getiriliyor.
LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, “Etiketlemedeki bu değişikliğin temel amacı; küresel sürdürülebilirliğin sağlanması, ekonomik ve çevresel verimliliğin artırılması, sürüş güvenliğinin artırılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Otomobil lastikleri ve hafif ticari araç lastiklerin yanı sıra otobüs, kamyon, tır lastikleri için de etiketlendirme zorunluluğu getirildi.
Yeni lastik etiketlemede; yakıt tasarrufu, ıslak zeminde yol tutuş ve dış yuvarlanma gürültüsü hakkında bilgi sağlamayı amaçlayan parametrelere, kış lastiklerinde aranacak karda yol tutuşu, buzda yol tutuşu gibi kriterler eklendi.

Düzenlemeyle etiketlerdeki format değişti, etiketleme parametreleri güncellendi, lastik sınıfı ve tipleri eklendi.
Yeni etiketlerde; tedarikçi ismi, ebat bilgisi, lastik tipi kodu, lastik türü gibi bilgiler yer alıyor. Lastik etiketinde yer alan Kare Kod (QR Code) aracılığı ile lastik bilgilerine erişim sağlanıyor.
Yakıt Verimliliği ve Islak Yol Tutuş Sınıfları; A’dan, E’ye kadar 5 seviyeye indirildi ve seviyelerin aralıkları değiştirildi.
Dış Yuvarlanma Gürültüsü dB cinsinden ölçülen değer olarak yer alıyor ve ses seviyesi (A-C aralığında) sınıflandırıldı.
C1 (Otomobil) ve C2 (Hafif Ticari Araç) kategorilerine ilave olarak C3 (otobüs, kamyon, tır) kategorisindeki lastikler için de etiketleme zorunlu hale getirildi.