Sürücü Belgesi almak isteyenlerin katıldığı direksiyon sınavına, kapsamlı değişiklikler geliyor. Sınav süresinin uzayacağı ve farklı trafik koşullarında adayın sınav olacağı bildiriliyor.
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin tarafından yapılan açıklamalara göre, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü sınavlarda bazı değişiklikler öngörüyor ve Trafik Eylem Planı çerçevesinde hem teorik hem de direksiyon sınavlarında uygulanan standartlar biraz daha yükseltilecek.
Yeni yönetmeliğin yeni yılla beraber gündeme geleceğini ve hazırlıkların yapıldığını belirten Tekin; “Direksiyon sınavında devrim niteliğinde bazı değişiklikler planlanıyor. Ehliyette yeni yönetmelikle birlikte 35 dakika olan direksiyon sınavlarının daha uzun yapılması, eğitimlerin özellikle gece de verilmesinin sağlanması, farklı trafik koşullarında adayın test edilmesi gibi bazı değişikliklerin getirilmesi planlanıyor. Yani kursiyerin, aslında akan trafikte karşılaşabileceği bütün manevralar ve deneyimleri, sınavda yaşaması öngörülüyor. Şu ankinden çok daha ciddi, daha uzun süreli direksiyon sınavları bizi bekliyor.” dedi.
Ehliyet sınavı öncesi verilen eğitimlerin önemine dikkati çeken Tekin, “Geçmişte Birleşmiş Milletlere yaptığımız taahhütte 2020 yılına kadar ölümle sonuçlanan kazalarda ölüm oranlarının yüzde 50 azaltılması hedeflenmişti. Araç sayısı, sürücü sayısı artmasına rağmen ölümle sonuçlanan kazalarda 2020 yılına kadar ölüm oranında yüzde 50 kadar bir düşüş sağlandı.” diye konuştu.
Sınavlardaki başarı oranının 2013 yılında yapılan değişiklikle yüzde 99‘dan yüzde 40 ila 50 bandına düştüğünü ifade eden Tekin “Çünkü o yönetmelikle direksiyon sınav süreleri uzatıldı. Geçmişte 15 dakika olan direksiyon sınavları 2013 yönetmeliğinden sonra ilk başta 30, ardından 35 dakikaya çıkarıldı.” diye konuştu. Türkiye’de ehliyetli sürücü sayısının, yüzde 38’lik bir oranla yaklaşık 30 milyonun üzerinde belirtildi.
Yeni direksiyon sınav yönetmeliğinin sınavlara ciddiyet getirdiğini belirten Tekin; “Bu sınavları yaptığımız güzergahlarda park yapma, geri geri gelme, aracı yokuştan kaldırma gibi kriterler aramaya başladık. Kursiyer, direksiyon sınavına geldiği zaman önce iki araç arasına park etmeyi, aracı yokuştan kaldırmayı, 25 metre geri geri gelmeyi, bu manevraların hepsini gösterdikten sonra başarılıysa diğer kalan alanlarda 35 dakikalık sınava devam etmesi gerekiyor. Eğer başarısızsa kursiyer tekrar sürücü kursundan 2 saat ders alıyor, bir sonraki sınavına tekrar gelip girmesi gerekiyor. Bu, Avrupa’da birçok ülkeyi de incelediğimizde, aslında onların da standartlarını yakalayan hatta bazı yerlerde de geçen kriterler.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Tekin tarafından teorik sınavlarla ilgili yapılan açıklamalarda ise, yapılan bazı değişiklikler ile geçmişte kağıt kalemle yapılan sınavların yerini elektronik ortamda yapılan sınavların aldığı belirtildi. Elektronik sınav ortamında; görsel ve video içeren sorular ile trafikte karşılaşılabilecek güncel senaryoların oluşturulduğu açıklandı. Ayrıca kursiyerlerin sınav sonucunu aynı gün öğrenebildiğinin altı çizildi.