Alman bilim insanları tarafından, laboratuvar ortamında kök hücrelerden üretilen beyinsi yapılar, (mini beyinler) kendi ilkel göz yapısını geliştirdi.
Cell Stem Cell dergisinde yayımlanan ve Alman bilim insanları tarafından yapılan çalışma “mini beyinler” olarak isimlendirilen yapıların, ışığı algılayabilen “optik çanaklar” geliştirdiklerini ortaya koydu.
Laboratuvar ortamında üretilen 314 mini beyinin yüzde 72’sinin optik çanak geliştirdiği gözlemlenen çalışmada, optik çanakların farklı tipte retina hücreleri, lens ve kornea dokusundan oluştuğu kaydedildi.
Bu çalışmanın yazarlarından Düsseldorf Üniversite Hastanesinden Araştırmacı Jay Gopalakrishnan tarafından yapılan açıklamada; kök hücrelerden üretilen beyinsi yapıların 30 gün gibi kısa bir sürede optik çanaklar oluşturduğu ve çanakların 50 günde olgunlaştığı belirtildi.
Bilim insanları, daha önce de laboratuvar ortamında optik çanaklar geliştirmişti. Ancak bu son çalışmanın, optik çanaklar ile beyinsi yapılar arasında bağlantı kurulması açısından bir ilk olduğu vurgulandı.
Beyin ile göz arasındaki sinirsel bağların nasıl sağlandığına dair önemli parametreler içermesi beklenen araştırmanın, göz hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde de kullanılabileceği açıklandı.
Diğer Haberimiz: Konuşamayan Felçli Hastanın, Beyin Dalgaları ile Söylemek İstedikleri Algılanarak Bilgisayar Ekranına Yazdırıldı