TU Delft’den İnanılmaz Depolama Çözümü

Akıllı cihazların ve bilgisayarlarımızın en önemli parçası nedir? Bu sorunun cevabı size göre İşlemci veya başka bir parçası olabilir ancak bütün teknolojilerin çalışması için küçükte olsa her zaman bir belleğe ihtiyaç vardır. Bu ister Rom ve İster Ram olsun, teknolojinin en gerekli ve maalesef en yavaş donanımı olarak biliniyor. İşte TU Delft  araştırmacılarından önemli bir proje ortaya çıktığı ve bu projenin depolama alanlarını büyütmekle ilgili olduğu haberi yayınlandı!

TU Delft araştırmacılarının yaptığı proje, amacı daha hızlı olmasından çok, daha fazla veriyi saklama kapasitesi sunan bir cihaz üretmek olduğunu hatırlatalım. Yapılan çalışmalarla beraber oldukça yoğun verileri bir arada tutmayı başaran, TU Delft araştırmacıları; küçük alanlara veri saklamayı ve yoğun veri depolamayı başarmış görünüyor.

Bu Cihaz Ne kadar Veri Saklayabiliyor?

Yapılan açıklamalara göre TU Delft araştırmacı bilim adamları, normalden 500 kat daha fazla veriyi yoğu bir alanda sıkıştırmayı başardıklarını açıkladı. Bunu rakamsal olarak ifade edersek; 1 kilobayt değerinde veriyi bu teknoloji ile beraber 100 nanometre gibi küçük bir alana sığdırılmış durumda.

Bu verilerin daha anlamlı olması adına şöyle yorumlayalım; bir fotoğraf makinesi SD kartı boyutunda bir yoğun veri saklama ünitesi, bu teknoloji sayesinde 60 TB üstünde bir veriyi barındırabiliyor. Ancak bunun bu boyutlardan biraz daha fazla olacağı, ve bunun veri akışı için gerekli yardımcı elemanların bulunacağını söyleyelim.

TU Delft Projesi Ne Kadar Güvenli?

Öncelikle böyle bir veriyi tutmanın çok fazla ısıya yol açacağını hatırlatalım. Çünkü bizim bellek olarak adlandırdığımız şey; teknik bir tabir olan flip – flop adlı elektronik devrelerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir mekanizmadır. Burada her elemanın içinden 5 V gibi elektrik gücü geçer. 60 TB’lık bir veri depolama alanı için inanılmaz bir derecede elektrik gücünün geçmesi; bu elemanların yanmasına ve verinin yok olmasına sebep olabilir.

Bunun için bu projeyi -196.15 santigrat derecede gerçekleştirdikleri kaydedilmiş. Yani anlayacağınız, böyle bir yoğunluğa sahip veriyi ancak bilimsek amaçlı projelerde, soğuk bölgelere sahip laboratuvarlarda kullanmak mantıklı görünüyor. Evlerde veya sunucularda böyle bir teknolojiyi yüksek soğutucu işlemler olmadan kullanmak mümkün görünmüyor.

Popüler Haberler

İlgili Haberler