Samsung, akıllı telefon sektöründe dolu dizgin gitmeye devam ediyor. Samsung Galaxy S7 ile başarıyı Samsung Galaxy Note 7’de de rahatlıkla yakalayabileceği gözüken firmada, rehavete kapılmadan şimdiden Galaxy S8 için dolu dizgin çalışmaya başlamış durumda. Galaxy S8 çipleri ise GHz rekoruna koşuyor.
Samsung, 2016 yılını oldukça verimli kapatacak. Elbette mali yol olarak konuşmuyoruz. Bizim takip ettiğimiz takvim üzerinden değerlendiriyoruz.
Samsung akıllı telefon sektörünü domine eden bir yapıya büründü. Galaxy S7 serisi ile satış ve kar rekoru yakalayan şirket ön satışlara baktığımızda yine Galaxy Note 7 ile iyi bir grafik yakalayacak.
Ancak şirket rehavete kapılmış değil. Galaxy S8 çalışmaları için tam gaz devam ederken, bu cihazda kullanılacak olan işlemcilerden de GHz rekorları kırıyor diyebiliriz.
Aslında Samsung uzun yıllar öncesinde başladığında bugünlerde Exynos işlemcilerinin bu denli başarılı olabileceği belki de beklenmiyordu. Artık işlemci performansları Snapdragon ile yarışacak düzeyde olduğunu görüyoruz.
Samsung Galaxy S8 ‘de işte bu chipset kullanılacak
Samsung, Samsung Galaxy S8 da Exynos 8895 chipsetini kullanacak. Samsung’un kendi tesislerinde 10nm de üretilecek işlemci ilk gelen bilgilere göre 4 GHz hızına çıkabiliyor.
Ancak chipsetin üzerinde bulunan 8 adet çekirdeğin tamamı da bu hıza çıkabilen çekirdeklerden oluşmuyor. Akıllı telefonlarda çekirdeklerin bir kısmı düşük hızda diğer bir kısmı da performans odaklı çalışması için ayarlanabiliyor. Bunun amacı, bazı gündelik işlerde düşük hızda çalışan çekirdekler görev yapıyor. Böylece batarya konusunda ciddi bir kazanım elde edilebiliyor.
Samsung Galaxy S8 de ayrıca Cortex-A53 çekirdeklerine de yer verilecek. Ancak bunların hızı 2,7 GHz’e kadar çıkabiliyor.
Şurada bir parantez açalım ve yanlış anlaşılma olmaması için altını çizmek istediğimiz bir konu var. Samsung Galaxy S8 de kullanılması büyük oranda kesinleşen Exynos 8895 çekirdekleri 4.0 GHz de Cortex-A53 ise 2,7 GHz de değil muhtemelen daha düşük hızlara çekilerek çalıştırılacaktır.
Bunun nedeni ise bu kadar yüksek hızlarda çalışan işlemciler ciddi şekilde ısınmalara yol açacaktır.
Peki, Exynos 8895’e rakip olması beklenen ya da rakip olacağı söylenen Snapdragon 830’da durum ne diye bakarsak, orada da 3,6 GHz’e ulaşan bir işlemci yapısı göze çarpıyor. Elbette işlemcilerin çıktıkları GHz kadar verimlilikleri de oldukça önem arz ediyor.