Bir dönem evimize kadar bilgisayarları ile girmeyi başaran IBM, Lonovo’ya sattığı PC departmanının ardından Sunucu ve süper bilgisayarlar üzerinde çalışırken, biraz da beklenmedik şekilde bir haberle gündeme oturdu.
IBM’in mühendisleri yapay sinir hücresi üretmeyi başardı. Açıkçası biz dahi tam hakim olmadığımız bu konudaki haberden oldukça heyecanlandık ve birçok soru aklımıza geliverdi. Şimdi beraberce sormaya ve cevaplamaya başlayabiliriz.
Öncelikle keşfin ya da üretimin Zürih ‘de bulunan laboratuvarında yapıldığını söyleyelim. Güvenilir ibaresi kullanılan bir malzemeden üretilen sinir hücrelerini gözle görmek mümkün değil. Ancak mikroskop kullanmak gerekecektir. Bu yapay hücrelerden 500 adet prototip üretildi.
IBM’in ürettiği yapay sinir hücreleri, bugüne kadar yapılmış yapay sinir hücrelerine nazaran organik hücrelere daha çok benziyor. Ancak henüz aynı aşamaya gelmek bir yana daha kat edilmesi gereken çok fazla yol var.
Bu yapay sinir hücresi ne işe yarayacak?
Tabi en can alıcı soru burada elbette bu olmalı. Amacın aslında bir süre sonra bilgisayarların bir şekilde karar alabilmelerini sağlamak. Ancak bu karar alma konusunda insanların verdikleri kararlara benzer karalar verebilmek.
Bu tür konular haber merkezimize ulaştığında aklıma hep I Robot filmindeki o sahne aklıma geliyor. Bir makine, yani robot, içerisine yüklediğiniz program ne isterse onu yapar. Yani ona karşısında dondurma yiyen bir insanı gördüğünde takla atmasını programlarsanız onu yapar. Başka bir şey yapmaz. Filmdeki sahnede de başrol oyuncusu ile küçük bir kızın kurtarılma olasılığı hesaplayan robot, daha yüksek ihtimal söz konusu olduğu için küçük kızı değil, kahramanımızı kurtarmıştı.
İşte bilgisayar dünyası da böyle. Bir makineden asla içerisine kodlanmayan bir şekilde karar vermesi beklenemez. Fakat IBM gibi şirketlerin üzerinde çalıştığı bu tip konular, kendi değer yargılarını kendi oluşturabilen makineler icat etmeye yönelik.
Konu biraz ürpertici de olsa, Terminatör filmlerini de hatırlatsa bizce oldukça ilgi çekici.
Germanyum-Antimon-Tellerium (GST) elementlerinden oluşturulan bu yapay sinir hücreleri belki de ileride bir konuya duygusal yaklaşan robotları (bilgisayarları) da görmemizi sağlar. Düşünsenize, biraz yüksek sesle yemek hazırlamanızı söylediğiniz robotun size ‘trip’ atması gerçekten komik olurdu.