Mevcut şartlarda saniyede 2000 fotoğraf karesi çekim hızına ulaşılabiliyor. Samsung ve IBM iş birliği bu rakamı saniyede 2000’e kadar çıkartabilecek. İşte saniyede 2000 kare fotoğraf çekmek nasıl mümkün olabilecek, detaylar haberimizde.
Daha önceki haberlerimizde IBM’in yapay sinir hücresi ürettiğinden bahsetmiştik. İşte burada kullanılacak teknoloji de buna benziyor.
Önce IBM’in bu konuda geliştirdiği teknolojiden bahsedelim. Bu teknolojinin adı TrueNorth. Bu teknolojiyi geçiştirmek için insan beyninden ilham alınmış. Aslında zaten mevcut chiplerin mevcut şekilde çalışma prensiplerinin sonuna yaklaşılıyor. Çünkü silikonlardaki nanometrik küçülme bir süre sonra durabilir.
Bir diğer konu ise enerji konusu. Cihazların kendilerini açık yani çalıştırabilir olarak tutmaları için gerekli enerjiyi sağlamak durumunda olan mühendislerin iki alternatifi var
İlk olarak daha az enerji tüketen chipler yapmak. Diğeri ise daha fazla enerji depolanabilen bataryalar yapmak. Teknoloji her iki konuda da ilerleme sağlıyor ancak mevcut materyallerle bu ilerleme çok sınırlı kalıyor. İşte bu günlerde bir sıçrama yaptıracak bir buluş bir icat gerekiyor. Hatta bu icat belki de ilerleyen yıllarda bir çağın bitişi bir başka çağın da başlangıcı olarak ifade edilebilir.
Saniyede 2000 fotoğraf karesi TrueNorth ile gerçek olabilir
TrueNort bunları tam olarak sağlamasa da, biraz daha buna benzer özellikleriyle öne çıkıyor. Sistem üzerinde yani çipin üzerinde 4096 çekirdek var. Bu çekirdekler yapay nöronlar tarafından oluşturulmuş. Sayıları ise milyonlarla ifade edilebilir elbette bu nöronlar, dijital nöron. Sonra IBM bu çekirdekleri sinaps adı verilen ağlarla birbirine bağlamış. Sinapslardan ise 256 milyon adet olduğu ifade ediliyor.
İnsan beynin çalışma prensibine dayanan TrueNorth, daha az enerji tüketecek ve çok daha verimli olacak.
Samsung ise burada devreye giriyor. Bu chipleri mevcut şartlarda saniyede 120 kare çekebilen Dinamic Vision Sensor içerisine yerleştirmek isteyen Samsung başarılı olursa bu hızı saniyede 2000 kareye kadar çıkartabilecek.
Samsung bu konuda başarılı olursa, ki bizce burada başaramasa bile bu işin peşini bırakmayacaktır, amacı bu chipi başka sektörlere aktarmak. Bunlardan ilk akla gelen mobil cihazlar olacaktır. Samsung notebook ve akıllı telefon gibi ürünlerinde de bu teknolojiyi kullanmak isteyecektir.