Çılgın fikirlerin ortaya çıktığı ve teknolojinin önemli bir yön vericisi olarak bilinen ABD’de çılgın bir fikir daha ortaya çıktı! Üretilen cihazların ve fikirlerin nerdeyse tamamen tüketildiği şu bilim çağında kendi kendini tamamlayan bir cihaz üzerinde çalışıldığı söyleniyor! İlk başta yanlış anlaşılacak bu açıklama, aslında hali hazırda bulunan parçaların birbirine monte edilmemiş bir biçimde bulunduğu ortamda, manyetik alan yardımı sayesinde birleşmesi ve çalışır bir telefon olarak kullanılabilir olması!
Kendi parçasını çeken telefon bizim ne işimize yarayacak? Öncelikle böyle bir soru sorulması muhtemel olacağını tahmin ediyorum. İlk önce bu teknolojinin detaylarından bahsedelim ve sonra sorunun cevabını, ( bir mühendis öğrencisi olarak kişiselleştirerek ) size aktarmaya çalışalım. MIT tarafından geliştirilen bu proje, tam olarak Self-Assembly takımı tarafından gerçekleştirilmiş bir deney olarak görünüyor.
Bu deneyde 2 telefon bulunuyor. Bu iki telefon, 3’er bileşenden ve totale baktığımızda toplamda 6 bileşenden oluşan bir deney istatistiği ortaya çıkıyor. Deney koşullarında bu 6 parça bir mekanizma içerisinde döndürülerek kendisine ait parçaların birleşmesine ve çalışır bir cihaz olması araştırılıyor. Yapılan bu deney sonucu 2 cihaz, kendisine ait parçaları 1 dakikadan kısa sürede birleşerek çalışır hale geliyor!
Teknolojik Çağın Tamir
Olabilir!
Öncelikle bu projede kullanılan bileşenlerin oldukça eski telefon parçaları olduğunun altını çizelim. Ancak yapının sorunsuz ve bileşenlere zarar vermeden çalışması, bu bileşenlerin birer kimlik sahibi olması ve örtüşen kimliklerin birleşmesi oldukça başarılı bir bilim atılımı olarak görülebilir. Bu atılımda ilerleyen zamanlarda kullandığımız cihazların bir parçasının düşmesi veya buna benzer bir olayın oluşması sırasında, kendini tamamlama kabiliyetine sahip olma gibi fonksiyonlar ortaya çıkabilir.
Bununla beraber bilim kurgu sahnelerini anımsatacak olsa da bir cihazımıza ihtiyaç duyduğumuz bir bileşeni, büyük bileşen alanlarında rahatlıkla bulabiliriz. Teknik servis açısından düşündüğümüzde, eksik olan bir parçanın hızlı bir şekilde bulunması ve tamamlanması, bu bileşenlerin sahip oldukları kimlikler sayesinde oldukça hızlı olarak gerçekleşebilir. Burada bu parçaların ne amaçla yapıldığından çok ilerleyen zamanlara geliştirilecek teknolojilere bir ilham kaynağı olması ve insanları etkilemesi yönünden önemli olarak görülüyor.