DxOMark’a Göre OLED Ekranlar, LCD Ekranlara Göre Daha Fazla Göz Yorgunluğuna Sebep Oluyor

DxOMark tarafından yayınlanan bir yazıda; televizyonlar, monitörler, tabletler ve cep telefonları ekranlarının bir dereceye kadar titrediği açıklandı ve OLED ekranların LCD ekranlardan daha fazla göz yorgunluğuna neden olduğu belirtildi.

Paylaşılan yazıya göre, cep telefonu ekranındaki titreme ekranın sürekli açılıp kapanması anlamına geliyor. İnsan gözü de, parlaklıktaki değişikliklere tepki olarak genişler ve daralır. Gözlerdeki bu istemsiz fizyolojik tepki, ekrana uzun süre bakıldığında gözlerin yorulmasına neden oluyor. Çünkü gözler sürekli aktif olarak çalışmış oluyor.

LCD (Sıvı Kristal Ekran) ve OLED (Organik Işık Yayan Diyot) ekranlarda, ekranı karartmak için PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) tekniği kullanılır. Bu teknik ile ışık kaynağı diyotlar belirli aralıklarda açılıp kapatılır. Bu açma ve kapama (titreşim) olayı çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği için beynimiz bunu algılayamaz ve ekranı genel olarak sönük algılar. Her iki ekranda titreme etkisi oluşur. Fakat OLED ekranlardaki titreme etkisi, LCD ekranlara göre daha fazla algılanır.

OLED ekranların PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) frekans aralığı 50Hz ile 500Hz arasında ama LCD ekranların PWM frekansları ise 1000Hz’den yüksek oluyor. Paylaşılan bilgilere göre insan gözü 250Hz’e kadar titremelere duyarlı olarak çalışıyor. Bu nedenle OLED ekranlar, göz yorgunluğuna daha fazla sebep olabiliyor.

DxOMark tarafından çeşitli marka cep telefonlarının yenileme hızı ve PWM frekansları da paylaşıldı. Bunlar arasında, 60Hz yenileme hızına sahip ve OLED panel kullanan Samsung Galaxy S20 Ultra 5G telefon da bulunuyor. Telefon 241Hz değerinde bir PWM frekansına sahip. Dolayısıyla kolayca göz yorgunluğuna neden olabiliyor. Bunun yanında 144Hz yenileme hızına sahip ve LCD panel kullanan Xiaomi 10T Pro cep telefonunun PWM frekansı ise, insan gözünün titremeye karşı duyarlılığından çok daha yüksek olan 2360Hz değerinde.

Popüler Haberler

İlgili Haberler