2021 yılında dünyada en çok Covid-19 salgını ve önlemleri konuşuldu. Ancak bunun yanında birçok teknolojik değişimler yaşandı. Bu haberimizde, dünya genelinde yaşanan teknolojik değişim ve yeniliklerin ne olduğuna yer verdik..
Mars’ta Oksijen Üretildi:

Nasa tarafından Mars’a gönderilen keşif aracı Perseverance, kızıl gezegende birçok ilki başarmanın yanında, pek çok araştırma ve keşif faaliyetlerinde de bulundu. Bunların en önemlisi ise Mars’ta oksijen üretilmesi oldu.
Perseverance, Mars’ın atmosferinden aldığı karbondioksidi oksijene çevirmeyi başardı. Yaklaşık 5 gram oksijen üretmeyi başaran araç, bir astronotun 10 dakika nefes almasını sağlayacak oksijeni üretmiş oldu. Artık uzayda yaşam başlayabilir..
Uzay Turizmi Başladı:

Ticari olarak uzaya yolcu götürecek şirketler ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Virgin Galactic, Blue Origin ve SpaceX gibi şirketler, uzay araçlarıyla ilk sivilleri uzaya uçurdular.
İngiliz iş insanı, 70 yaşındaki Richard Branson uzaya çıkan ilk milyarder oldu. Branson ve beraberindeki üç yolcu NASA’ya göre uzayın başladığı sınır kabul edilen 85 kilometre yüksekliğe çıktı.
Amerikalı milyarder, 57 yaşındaki Jeff Bezos da Branson’un uzay uçuşundan 10 gün sonra, uzaya gitti. Bezos kendi uzay aracıyla uzaya giden ikinci milyarder iş insanı oldu. Bezos’un sahip olduğu Blue Origin, Dünya yüzeyinden 106 kilometre yüksekliğe erişti.
LG Artık Akıllı Telefon Üretmeyecek:

Güney Koreli teknoloji devi LG tarafından, Nisan ayında yapılan bir açıklama ile telefon pazarından çekildiği duyuruldu.
Akıllı telefon pazarında epey bir süredir zarar eden ve beklentileri karşılayamayan şirket, LG Mobil bölümünü kapattı ve akıllı telefon üretiminden çekildi. Şirket, artık diğer alanlardaki faaliyetlerine yoğunlaşacak. Fiziksel mağazalarında ise iPhone ve iPad gibi Apple ürünleri satacak.
Büyük Veri Sızıntıları Yaşandı:

2021 yılında çok büyük veri sızıntıları yaşandı. Özellikle Facebook ve LinkedIn gibi şirketlerin güvenlik açıkları nedeniyle, milyonlarca kullanıcının verisi çalındı.
Türkiye’de de Yemeksepeti’nde yaşanan veri ihlalleri nedeniyle birçok kullanıcının verisi çalındı.
El Salvador, Bitcoin’i Resmi Para Birimi Yaptı:

El Salvador tarafından Bitcoin resmi para birimi olarak kabul edildi. Böylelikle dünyada kripto para birimini resmi olarak kabul eden ilk ülke oldu.
Tüm iş yerleri, dolar ile birlikte Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul edecekler. Yeni yasaya göre Bitcoin’i kabul etmeyen işletmeler cezalandırılacak.
Ayrıca El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, BTC tahvilleriyle desteklenen dünyanın ilk Bitcoin Şehri‘ni inşa edeceklerini açıkladı.
Metaverse Çağı Başladı:

Facebook çatı şirket ismini “Meta” olarak değiştirdi. Bu andan itibaren Metaverse kavramı bir anda dünyanın gündemine oturdu. Çok sayıda şirket bu alanda yapacağı projeleri açıklamaya başladı ve bazı insanlar bu sanal evrenden milyonlarca dolar harcama yaparak sanal arsalar almaya başladı.
“Metaverse” nedir? Genel olarak sanal bir evrendir. Bu sanal evrende bir avatarla temsil edilen kullanıcılar; alışveriş yapabilir, sosyal ilişkiler kurabilir, boş zaman etkinliklerine ve eğitimlerine katılabilir.
Metaverse’de ilk düğün 10 Aralıkta yapıldı. Düğünün konukları, bir yazılım indirip avatarlarını oluşturarak törene katıldı.
NFT Satışları Patladı:

NFT alışverişi ilk olarak 2014’te yapılmıştı. Ancak 2021’de NFT satışlarında tam anlamıyla bir patlama yaşandı. NFT, günümüzün en popüler teknolojilerinden biri oldu.
“Takas edilemez jeton” anlamına gelen NFT (Non-fungible token), benzersiz dijital öğelerin sahipliğinin satın alınmasına veya satılmasına ve blok zinciri kullanılarak bunlara kimin sahip olduğunun takip edilmesine olanak sağlıyor.
Dünyada atılan ilk tweet 2,9 miyon dolara satıldı. Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey’in paylaştığı ilk tweet, açık artırma sürecinin ardından kripto para ile 2.9 milyon dolara satıldı.
İnternet ağının özgün kaynak kodu 5,4 milyon dolara satıldı. Tim Berners-Lee tarafından NFT üzerinden açık artırmayla satışa çıkarılan modern internetin temeli www, 5.4 milyon dolara satıldı. Satışla beraber; 1990-1991’de yazılmış yaklaşık 9.555 kod satırını temsil eden NFT’ler, kodun 30 dakikalık animasyonu, kodun dijital bir posteri ve yazılmış bir dijital mektup verildi.
Yerli Aşı TURKOVAC Kullanıma Sunuldu:

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından geliştirilen yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı ve uygulanmaya başlandı. Türkiye, geliştirilen bu aşı ile koronavirüs aşısı geliştiren 9 ülkeden biri oldu.
TURKOVAC aşısı üzerinde yapılan son çalışmalar sonucunda, Alfa varyantında olduğu gibi Delta varyantında da yüzde 100 koruyucu olduğu tespit edildi.